Főoldal     Hírek, újdonságok     Székelyföldi Akadémia     Eseménynaptár     Média     Fórum     Hasznos linkek     Elérhetőségek         hu
 Munkaasztal

BejelentkezésFórum

2012-06-05 08:56 Települések energiafüggetlensége

Megújuló energiaforrások Hargita megyében címmel szervezett konferenciát Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Energiatakarékossági Közszolgálat május 29-én, amelynek célja ösztönözni a helyi közösségek energiatermelést segítő beruházásait, bemutatva a legalkalmasabb megoldásokat. - biomassza hasznosítás, vízerőművek, napkollektorok-

“Összefogással a természeti kincseinkből közösségi hasznot tudunk generálni.” – hangsúlyozta köszöntőjében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A megyei tanács mintegy 400 millió euró értékű európai uniós projektcsomagban gondolkodik, hogy támogatni tudja azokat a magánberuházásokat, amelyek befektetnek az újrahasznosítható energiába, együttműködik a helyi tanácsokkal, valamint saját beruházásokat szeretne létrehozni az ágazat fejlesztése érdekében.

 

 

Véleménye szerint az Ön településén mekkora az érdeklődési szint az újrahasznosítható energiába való befektetés lehetősége iránt?

 

Miben látja Ön az újrahasznosítható energiába való befektetés előnyeit és/vagy hátrányait?

 

Ön személy szerint befektetne újrahasznosítható energiába?

HOZZASZÓLÁSOK: 0 Hozzászólások
2012-05-29 11:00 Sikeres Székelyföld Konferencia – Kisfalvak helyzete

Hargita Megye Tanácsának márványterme adott helyet a május 25-én megszervezett Sikeres Székelyföld Konferenciának amelynek témája a „Kisfalvak helyzete” volt. A fórum keretében elhangzott előadások mellett egy sor kérdés megfogalmazásával - Miként alakul a Székelyföld térségében a kisfalvak sorsa? Melyek az eddig megtett pozitív lépések? Melyek a jó elgondolások, gyakorlati lépések ahhoz, hogy ezek a települések ismét erős pontok legyenek Székelyföld térképén? Melyek az igénybevehető külső erőforrások, anyagiak és szakmaiak egyaránt? Melyek azok a helyi, megyei vagy székelyföldi saját erőforrások, amelyek mozgósíthatók a kisfalvak érdekében ahhoz, hogy érzékelhető változások következzenek be? – törekedtek a kisfalvak helyzetét minél inkább megragadni.

 

A fórum céljai közt szerepel, hogy a résztvevők közösen fogalmazzák meg javaslataikat az érintett térségi szereplők számára.

A hatékony fejlesztés egyik kiindulópontja az alulról jövő javaslatok, ötletek, elképzelések beépítése a fejlesztésbe. Az alulról, az egyének részéről érkező javaslatok kiemelten fontosak, hiszen azok szemszögéből vannak megfogalmazva akik napjaikat a fejlesztést igénylő településén élik. Ezért lényegesen fontos, hogy legyenek olyan alkalmak, olyan lehetőségek amelyek keretként szolgálnak ezeknek az ötleteknek, a kérdéseknek a felszínre kerülésében.


Egyetért azzal, hogy az alulról jövő elképzelések, ötletek, kérdések fontos alappillérét képezik egy település hatékony fejlesztésének?

 

Hargita Megye Tanácsa számos programmal támogatja a kisfalvak felzárkoztatásának folyamatát. Véleménye szerint a létező programokon kivül milyen  új progamra lenne szükség a felzárkoztatási folyamat sikeresebbé tételében?

HOZZASZÓLÁSOK: 0 Hozzászólások
2012-05-21 09:26 III. Székelyföld Napok

2012. május 18-25 közötti időszakban kerül megrendezésre a III. Székelyföld Napok rendezvénysorozat Hargita, Kovászna és Maros Megye Tanácsának , illetve számos civil szervezetnek és intézménynek az együttműködésében. A program idén is színesnek ígérkezik, mintegy 150 esemény közül válogathat a nagyközönség amelyek a három megye különböző településein lesznek megszervezve.

 

Ön a rendezvénysorozat melyik eseményén vesz részt?

 

Mi a véleménye az idei programösszeállításról?

 

Melyik program keltette fel leginkább az érdeklődését?

HOZZASZÓLÁSOK: 1 Hozzászólások
2012-05-16 10:21 Fiatalon. Sikeresen. Itthon. – Hargita Megye Tanácsának Iránymutató Programja Pályakezdő Fiataloknak

Május 8-án indult útjára a  Fiatalon. Sikeresen. Itthon. – Hargita Megye Tanácsának Iránymutató Programja Pályakezdő Fiataloknak amely keretén belül a csíkszeredai Sapientia EMTE diákjai és más közép- és felsőfokú oktatási intézmény hallgatói szerezhetnek elméleti és gyakorlati ismereteket a munkaerőpiacon való elhelyezkedésről.

Hargita Megye Tanácsa számára fontos a fiatalok elhelyezkedésének segítése hisz ahogyan a program inditó eseményén is elhangzott a pályakezdőknek el kell tudniuk adni tudásukat és személyiségüket.

A programra vonatkozó szerződés aláírásával, a megyei tanács és a munkaerő-elhelyező ügynökség képviselői közt, elkezdődött az a fórumsorozat, amely tanácsokkal segíti az álláskereső ifjakat.   

A csíkszeredai megyeházán tartott első fórum keretében a jelenlévők CV-írás, állasinterjúra való felkészülés, tanácsadói pálya, önfoglalkoztatás, ifjúsági szervezetek támogatása, pályázatírás, fiatalok helyzete az önkormányzatokban, Legyél te is zöld!, művészetek témákörökben hallhattak előadásokat.

A fórumsorozatot Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson, Maroshévízen és igény szerint más településen is megtartják.


 

Ön hogyan vélekedik Hargita Megye Tanácsának e kezdeményezéséről?

 

Véleménye szerint a fórumsorozat milyen mértékben segítheti a megyében tanuló egyetemisták, például a csíkszeredai  Sapientia EMTE hallgatóinak sikeresebb, könnyebb elhelyezkedését a munkaerőpiacon?

 

Szeretné ha települése a fórumsorozat egyik állomása lenne?

LETÖLTÉS
HOZZASZÓLÁSOK: 0 Hozzászólások
2012-05-07 09:47 Építsünk biztos jövőt!

Hargita Megye Gazdaságfejlesztési Programja 2012-2020 egy önálló, helyi erőforrás és helyi közösség központú, több lábon álló, fejlett gazdaság kiépítését tűzte ki célul amely a megyében élőknek magas foglalkoztatást és folyamatosan javuló életminőséget kínál. A program öt alapkővét a helyi gazdaság azon területei képezik amelyek a fejlődés szempontjából a legígéretesebbek: a minőségi élelmiszertermelés, a megújuló energiák, a faipar, a  turizmus és az ásványvíz gazdálkodás.


Ön a felsorolt alapkövek melyikében látja a maximális fejleszthetőség lehetőségét?

 

 Véleménye szerint az egyes alapkövek esetében mely tényezőkre kell kiemelten figyelni?

 

HOZZASZÓLÁSOK: 0 Hozzászólások
2012-05-02 09:48 Ifi Napok 2012

Május 2 és 6 között zajlik az Ifi Napok Hargita megyében 2012 című programsorozat Az Ifi Napok kitűzött célja az Ifjúsági Nap megünneplése, a fiatalok bevonása a közös szervezési munkába, az önkéntes, közösségért végzett munka népszerűsítése, valamint tartalmas kikapcsolódási lehetőséget biztosítani a fiatalok számára, a társas tevékenységek, sport, mozgás, önkéntesség, rendezvényszervezés, mint szabadidős tevékenységek népszerűsítése az oly divatos tévézés és számítógépezés alternatívájaként.


Az Ön településén szerveznek fiataloknak szóló programokat, rendezvényeket az Ifjúsági Nap megünneplésére?

 

Ön szerint a fiatalok szívesebben választják a televízió vagy a számítógép társaságát a közösségépítő foglalkozások helyett?

 

 

HOZZASZÓLÁSOK: 0 Hozzászólások
Oldalak:      < Első > < Előző >   1    2   < 3 >   4    5    6    7   < Kövektező > < Utolsó >