Főoldal     Hírek, újdonságok     Székelyföldi Akadémia     Eseménynaptár     Média     Fórum     Hasznos linkek     Elérhetőségek         hu
 Munkaasztal

BejelentkezésFórum

2012-07-23 12:14 Hagyományőrzés

 

– Nem sok látvány vetekszik ezzel a csodával – jelentette ki beszédében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke július 7-én az Ezer Székely Leány Napja rendezvény megnyitóján, látva az összesereglett székely ruhásokat.

Hargita Megye Tanácsának számos programja, kezdeményezése irányul azoknak az értékeknek a megőrzésére, óvásárá, gyarapítására amelyek  a székely hagyományokat felelevenítő rendezvényen is megjelennek: a fiatalság, a történelmi múlt, kultúra, hagyományok megismertetése, éltetése és továbbadása.

 

Településen milyen hagyományőrző rendezvényeket, programokat szerveznek?

 

 

HOZZASZÓLÁSOK: 0 Hozzászólások
2012-07-09 09:25 Ifjúsági szervezetek

Az ifjúsági szervezetekben való részvétel lehetőséget ad a fiataloknak önmaguk kipróbálására, tehetségük felismerésére, mások megismerésére, olyan tapasztalatok szerzésére amelyek által felelősségteljes és sikeres felnőttekké válhatnak.

Felismerve az ifjúsági szervezetek fontosságát Hargita Megye Tanácsa továbbra is támogatni kíván minden ifjúsági kezdeményezést, mivel fontos odafigyelni a jövő generációjára, hisz ők lesznek azok akik elődeik munkáját folytatják.

 

Ön miben látja az ifjúsági szervezetek szerepét?

 

Véleménye szerint az ifjúsági szervezetekben szerzett tapasztalatok elősegítik a fiatalok makrotársadalomban való boldogulását?

HOZZASZÓLÁSOK: 0 Hozzászólások
2012-07-02 10:20 Helyi értékek

Hargita Megye Tanácsának kiemelt céljai közt szerepel a megyebeli települések értékeinek megismertetése. A megye gazdaságának fejlesztése érdékében elengedhetetlenül fontos a települések látható és rejtett értékeinek beazonosítása. Mindezek felismerése, másokkal való megismertetése, népszerűsítése közvetlenül hozzájárul a megye turisztikai potenciáljának növeléséhez, iránymutatóként funkcionál a fejlesztési stratégiák kidolgozásában, hozzájárul a települések sajátos arculatának kialakításához.

 

Véleménye szerint, melyek települése rejtett értékei?

 

Az Ön által beazonosított érték/értékek hogyan segíthetik elő a megye, települése fejlesztését?

HOZZASZÓLÁSOK: 0 Hozzászólások
2012-06-25 08:26 Hargita Megye Tanácsának 2008-2012 tevékenysége

Felújitott utak, polgármesteri hivatalok, iskolák, kultúrotthonok,  újonnan átadott épületek, korszerűsített egészségügyi intézmények, sporttevékenységek, egyházak, műemlékek támogatása, felkarolt ifjúság, családbarát programok, számos színvonalas rendezvény képezi többek közt annak a munkának a részét amelyet Hargita Megye Tanácsa négy éves tevékenysége során valósított meg és amelyek jövőbeli folytatását kívánja megtenni, Székelyföldet az elkövetkező időszakban is maximálisan építeni.


Ön hogyan vélekedik Hargita Megye Tanácsának megvalósításairól?

 

Véleménye szerint, településén az elkövetkező időszakban milyen fejlesztésekre lenne szükség?

HOZZASZÓLÁSOK: 1 Hozzászólások
2012-06-18 09:41 Hargita megyei műemlékvédelmi program

Hargita Megye Tanácsa műemlékvédelmi  pályázatot hirdetett, amelynek célja az A és B-kategóriába osztályozott műemlékek restaurálásának tervezési és jóváhagyott, engedélyezett kivitelezési munkálatainak támogatása.  A program által a megyei tanács célja a megye turisztikai potenciáljának növelése, a felbecsülhetetlen értékű műemlékek állagának megőrzése annak érdekében, hogy a jövő nemzedéke is megcsodálhassa épített örökségünk.


Egyetért azzal, hogy a műemlékek restaurálása fontos szerepet játszik a megye turisztikai potenciáljának növelési folyamatában?

 

Véleménye szerint Hargita megye turizmusát milyen más fejlesztésekkel, tevékenységekkel, rendezvényekkel lehetne fellendíteni, a külföldiek számárá vonzobbá tenni?

HOZZASZÓLÁSOK: 1 Hozzászólások
2012-06-08 22:08 Székelység-történeti tankönyv

" A képességeink, erőforrásaink és a szabadságunk megvan hozzá; csak elhatározás és kitartás kérdése, hogy erős, virágzó Székelyföldet hagyjunk magunk után." - Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke

Felismerve, hogy székelyföldi közös jövőnk zálogát az elkövetkező generáció honismereti neveltetése biztosítja, Hargita Megye Tanácsa kezdeményezésére, Kovászna Megye Tanácsa társfinanszírozásával, Hargita Megye tanfelügyelősége szakmai támogatásával a tavaly létrejött egy munkacsoport amely feladatként a Székelység történelme című választható tantárgy tankönyvének megirását kapta.

A Székelység-történeti tanköny lehetőséget ad, hogy a ma diákjai megismerhessék és tanulhassák őseik, a székelység történelmét: "Meg kell ismerjék és tudniuk kell mindent Székelyföld kulturális, néprajzi, illetve természetföldrajzi értékeiről, csodálatos állat és növényvilágáról, fel kell fedezzék a székely nép múltjának és jelenének nagy személyiségeit, rendkívüli építményeit, színes hagyomány-világát, kulturális értékeit.  Mindennek kell ismerjék a fontosságát, szerepét, helyét a népek Európájában, mert nem kevésbé fontos az emberiség számára Kőrösi Csoma Sándor, mint Marco Polo, nem kevésbé fontos Gál Sándor tábornok vagy Gábor Áron, mint más népek szabadságharcosai."

 

Ön hogyan vélekedik Hargita Megye Tanácsának e kezdeményezéséről?


Tapasztalatai szerint a gyerekek milyen arányban ismerik a székelység történelmét, fontos személyiségeit?

 

Fontosnak tartja, hogy gyereke, unokája ismerje ősei történelmét?

 

HOZZASZÓLÁSOK: 5 Hozzászólások
Oldalak:      < Első > < Előző >   1   < 2 >   3    4    5    6    7   < Kövektező > < Utolsó >