Főoldal     Hírek, újdonságok     Székelyföldi Akadémia     Eseménynaptár     Média     Fórum     Hasznos linkek     Elérhetőségek         hu
 Munkaasztal

BejelentkezésHulladékpapír feldolgozó üzem Hargita megyében?

2013-11-11 11:22

Vitafórumot szervezett Hargita Megye Tanácsa 2013 október 28-án Papírgyártás Székelyföldön címmel a csíkszeredai megyeházán, a meghívott közbirtokossági vezetők, erdőtulajdonosok, fafeldolgozó vállalatok, oktatási intézmények képviselői részvételével. Szakértők véleménye szerint csak úgy teremthetünk biztos jövőt, ha a fa helyben hasznosítható, feldolgozható. Mindez alapos tervezést, konzultációt, környezeti hatásvizsgálatot, az anyagi és humán (szakmai) erőforrások vizsgálatát teszi szükségessé egy fenntartható megoldás kidolgozása érdekében. A konferencián részt vevő szakemberek, a pro és kontra érvek áttekintését követően, arra a következtetésre jutottak, hogy a megye faállományát nem kimondottan papírgyártásban kell hasznosítani, mivel kérdéses ezen eljárás fenntarthatósága, viszont „nem szabad teljesen bezárni a kaput az esetleges, kisebb kapacitású papírgyártás lehetősége előtt sem". Ilyen jellegű beruházást azonban nem erdőkitermeléssel, hanem a hulladékpapír újrahasznosításával kell megvalósítani.

Végkövetkeztetésként megállapítható, hogy a megyei faipar fellendítése érdekében a legoptimálisabb megoldás egy hulladékpapír feldolgozó üzem létrehozása lenne, amely közösségi tulajdonban kellene működjön (például közbirtokossági kézben).

 

A jelentés elérhető a http://elemzo.hargitamegye.ro/papirgyartas-szekelyfoldon-jelentes/ weblap címen.

 

Az Ön véleménye szerint milyen hatása lenne egy hulladékpapír feldolgozó üzem létrehozása a megye életére, gazdaságára?

 

Ön szerint mennyire lenne működőképes a papír szelektív gyűjtése, amennyiben létrejönne az újrahasznosító üzem?

 

Kérjük, írja meg a papír újrahasznosítással kapcsolatos javaslatait, észrevételeit legkésőbb 2013. november 25-ig.

 

 

<< VISSZA
 

Hozzaszólok:


Név:
E-mail:
Hozzaszólás:
Ellenőrző kód: