Főoldal     Hírek, újdonságok     Székelyföldi Akadémia     Eseménynaptár     Média     Fórum     Hasznos linkek     Elérhetőségek         hu
 Munkaasztal

BejelentkezésFőoldal

Kedves Látogató!

Borboly Csaba

Közéletünk igazi alakítói az értelmiségiek. Régen ezt úgy mondták, hogy a faluban az történik, amit a tanító, a pap és az orvos mond. Bizonyára így volt, s jó lenne, ha minden településen így lenne ma is. De hát a tanító is, a pap is és az orvos is csak emberből van, így a fontos szereppel bíró személyiségek között is van, aki nem áll hivatása magaslatán. Szerencsére nem ez a jellemző – holott erre törekedett a két világháború közötti időszakban berendezkedett román hatalom, a kommunista hatalom és a tovább élő nacionálkommunista szemlélet is.

 

 


Ha falvainkon, városainkban körülnézünk, számos elkötelezett, munkáját hivatásnak, missziónak tekintő értelmiségivel találkozunk. Munkájuk eredménye lépten-nyomon megmutatkozik településeink közéletében, kulturális életében, lelki életében. Nos, ezekhez az értékes emberekhez kívánunk szólni, őket kívánjuk megszólítani és bevonni közéletünk alakításába. Nincs könnyű dolgunk, mert olyan elavultnak hitt értékeket akarunk újból a felszínre hozni, mint a köz szolgálata, az értelmiségi felelősségvállalása. Tegyük hozzá: a közéletben való részvétel nem minden esetben jelent politizálást. Előadásainkon megbecsült szakemberek beszélnek munkájukról, annak eredményeiről. Amiről ők beszélnek, az nem más, mint az autonómia. Az autonómia pedig mindenkinek a szívében és a tudatában kell kezdődjön. Mert csak autonóm ember képes autonómiát építeni.

 

Borboly Csaba

Hargita Megye Tanácsának elnöke

 

[<< Vissza]