Főoldal     Hírek, újdonságok     Székelyföldi Akadémia     Eseménynaptár     Média     Fórum     Hasznos linkek     Elérhetőségek         hu
 Munkaasztal

BejelentkezésGyümölcsfák telepítéséről és gondozásáról szólt a Székelyföldi Akadémia

[2017-04-05 14:46]

Gyümölcsfák telepítéséről és gondozásáról szólt a Székelyföldi Akadémia

Nagy kalákában ültettek fát Kissolymoson Gyümölcsfacsemetéket ültettek Kissolymoson április 5-én helybéliekkel, diákokkal, valamint Hargita Megye Tanácsa és alintézményei munkatársaival együtt, a Székely Konyha magazin aktív részvételével. Az akciót a megyei tanács Székelyföldi Akadémia című, vidéki értelmiségieknek szóló rendezvénysorozata részeként, a Hargita Népe Lapkiadó partnerségében szervezte a helyi és megyei tanács.

A gyümölcsfák telepítéséről és gondozásáról, illetve a hagyományos gyümölcsfajtákról szóló előadásokon, majd az azt követő csemeteültetésen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki kijelentette: akik fát ültetnek, azoknak van jövőképük, ahol fát ültetnek, ott van jövő.


- Nagy kaláka volt ma Kissolymosban, az unitárius templom melletti csemetekertben és az iskola udvarán ültettünk csemetéket a helybéliekkel, diákokkal, valamint Hargita Megye Tanácsa és alintézményeinek munkatársaival együtt. Az ilyen események megerősítenek abban a hitben: van élni akarás Székelyföldön, a kistelepüléseken is életerős közösségek vannak. A gyümölcsfa-telepítés kérdése kissé elhanyagolódott a programok terén, de folytatjuk, íme! - nyilatkozta a megyei tanács elnöke, aki köszönetet mondott a sok-sok támogatónak, és gratulált a kezdeményező Csata Orsolya újságírónak.


Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke örvendetesnek nevezte, hogy a gyermekek megtanulják a faültetést, amihez kiváló tanáruk van Hatos György kertészmérnök személyében.


- Az itteni példa azt mutatja: van garancia arra, hogy a felnövekvő nemzedékek is jó gazdái legyenek a földnek - nyilatkozta az alelnök.


A rendezvény célja, jellege az volt, hogy az érdeklődők egy hangulatos közösségi rendezvényen, szakemberektől ismerjék meg az őshonos gyümölcsök fajtagazdagságát, hogy azokat visszahozhassuk kertjeinkbe. A hagyományos gyümölcsfajták ugyanis mára eltűnőfélben vannak a kertekből, helyüket átveszik a tuják és a modern, vegy- és tápszereket igénylő gyümölcsfák, így egyre nehezebb felidézni a régi idők ízeit - fogalmaztak a szervezők.


Márton István, a megyei tanács vidékfejlesztési egyesületének igazgatója a hagyományos gyümölcsfajtákról tartott előadást, Hatos György kertészmérnök pedig a gyümölcsfák telepítéséről és gondozásáról. Az előadásokat a Székely Konyha gasztronómiai bemutatója követte Jánossy Alízzal, majd a gyümölcsfák ültetése következett.


A helyszínen készült videó megtekinthető itt: https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1235726709808043

 

 

 


[<< Vissza]