Főoldal     Hírek, újdonságok     Székelyföldi Akadémia     Eseménynaptár     Média     Fórum     Hasznos linkek     Elérhetőségek         hu
 Munkaasztal

BejelentkezésSzékelyföldi Akadémia Máréfalván

[2017-06-01 16:05]

Székelyföldi Akadémia Máréfalván

A máréfalvi Székelyföldi Akadémiára 2017 május 30-án került sor a helyi polgármesteri hivatal épületében. Ezúttal a Hargita Megyei Hagyományőrző Forrásközpont 2016-ban megjelent kiadványait mutatta be Máté Zsuzsa, a Forrásközpont munkatársa, a bemutatót képes vetítéssel tette színesebbé és érdekfeszítőbbé a hallgatóság számára.

A bemutatott kiadványok:

-„A Székelyföldi népviseletek Haáz Ferenc Rezső képein" című kiadvány az etnográfus székelyföldi népviseletekről készült ceruzarajzaiból és akvarelljeiből összeállított válogatás, egy képeslapgyűjtemény formájában.


- „Az Orbán Balázs szemével... 2010-2013" című fotóalbum Bögöz, Farkaslaka, Fenyéd, Galambfalva, Korond, Máréfalva, Parajd, Románandrásfalva, Siménfalva, Székelyderzs, Újszékely községek 56 településéről tartalmaz képeket Balázs Ödön válogatásában.


Udvarhelyszék látványosan változó, fejlődő arcát rögzítik a Forrásközpont által 2002 óta szervezett fotótáborok, melyek felvételeiből Balázs Ödön fotográfus válogatta az album anyagát.

Egy évtized alatt a több mint 130 udvarhelyszéki település mindegyikén járt a fotográfusok csapata, az anyagon a legkorszerűbb eszközök, felszerelések mellett láthatjuk a hagyományos vid;ki gazdálkodás kelléktárát is, hiszen a települések arca szinte évente változik, a dokumentációs felvételek pedig ezt a folyamatot részleteiben is rögzítik.

A 2010-2013-as időszakban 11 községben szerveztek fotótáborokat, köztük Máréfalván is, különleges élmény volt a helyi anyagot kivetítve látni.


-"Az élet íze" című tanulmánykötet udvarhelyszéki néprajzi gyűjtések bemutatása.


A néprajzi tanulmányokat és gyűjtéseket, közléseket P. Buzogány Árpád rendezte tetszetős könyvbe. Szerzői: Balázsi Dénes, Dr. Barabás László, Gálfalvi Gábor, Jakab Rozália, Lőrincz Ilona, Lőrincz József, Nagy Enikő, Szente B. Levente és P. Buzogány Árpád, helyismereti, néprajzi közléseiket az elmúlt időszakban is több helyen is olvashattuk.


A kiadvány három nagyobb témával foglalkozik, három külön fejezetben. „Szép élet..." címmel szokásokról, ünnepekről, életmódról olvashatjuk három szerző közléseit. Az alsóboldogfalvi Gálfalvi Gábor a katonáskodás és régi farsangi mulatságok alsóboldogfalvi emlékeit, a székelyszentléleki Balázsi Dénes a Felső-Nyikó menti vizitáskodás és a szolgaság összegyűjtött, ránk maradt vallomásait vizsgálta. Dr. Barabás László néprajzkutató pedig a májusfaállítás szokásának változásait vizsgálta nagyobb földrajzi területen („Van még májusfa Keresztúr környékén" - Egy profán rítusról, riportban elbeszélve).


A Katlanok, kutak második fejezetcím mellett alcím jelzi, hogy mesterségekkel kapcsolatos írások követik egymást ebben a részben. Gálfalvi Gábor a hagyományos téglavetésről, a kútásásról és a tejfeldolgozásról (A termékértékesítő szövetkezet létrehozása Alsóboldogfalván), Jakab Zsigmondné Mészáros Rozália egy a vidéken letűnt mesterségről (A cifrabunda emléke Farkaslakán), Szente B. Levente a pipakészítésről (Agyagpipák a régi Keresztúr fiúszék területéről) közöl. A harmadik, terjedelmes fejezet (Miben futnak, fáradoznak?) néprajzi gyűjtéseket tartalmaz. Gálfalvi Gábor falucsúfolókat, Jakab Zsigmondné Mészáros Rozália farkaslaki népi időjóslásokat és más hiedelmeket közöl, Nagy Enikő a felsősófalvi udvarokon, kertekben, lakásokban előforduló virágneveket gyűjtötte össze (Dédanyáink virágoskertjéből). P. Buzogány Árpád találós kérdéseket, táncszókat, kurjantásokat és húsvéti verseket közöl Kőrispatakról. Lőrincz József szülőfaluja, Székelydálya találós kérdéseit (Kérdező Székelydálya), tájszavait (Székelydálya tájnyelvi kincstárából) gyűjtötte össze és osztályozta, magyarázta. Két közlés székelypetki vonatkozású, mindkettő ballada, egyik Székelyudvarhely egykori ismert orvosával, Doktor Imre Domokossal kapcsolatos. Másik amerikás kivándorlódal, Lőrincz Ilona és Lőrincz József gyűjtötte és közli.

Jakab Zsigmondné Mészáros Rozália Rugonfalva határnevei és mondái címmel összegzi szülőfalujából, a Nyikó mente legalsó településéről származó gyűjtését, illetve ugyancsak a teljesség igényével dolgozta fel a lakóhelyén feljegyzett néprajzi anyagot.


A kiadványban felhasználták a szerzők által rendelkezésre bocsátott archív felvételeket, és a farkaslaki Jakab Zsigmond metszeteit, rajzait, valamint Balázs Ödön, dr. Barabás László, Lőrincz József, P. Buzogány Árpád felvételeit illusztrációs anyagként a tanulmányok, közlések mellett. Gazdag színes képanyagot is találunk a könyvben, külön mellékletben.


Udvarhelyszék településein tehát akár manapság is több olyan téma van, ami érdeklődésre tarthat számot, a gyűjtést érdemes folytatni itt napjainkban is.

 

 

 


[<< Vissza]