Főoldal     Hírek, újdonságok     Székelyföldi Akadémia     Eseménynaptár     Média     Fórum     Hasznos linkek     Elérhetőségek         hu
 Munkaasztal

BejelentkezésA Székelyföldi Akadémia vendége 2018-ban: a Szacsvay Akadémia

[2018-01-20 10:58]

A Székelyföldi Akadémia vendége 2018-ban: a Szacsvay Akadémia

A Székelyföldi Akadémia idén, a Hargita Megyei Kulturális Központtal közös szervezésben vendégül látja a Szacsvay Akadémia rangos előadássorozatát, amely "Az erdélyi magyarság 100 éve" címet viseli.

A Szacsvay Akadémia népfőiskolai jellegű tudományos műhely, létrejötte a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke, Szabó Ödön nevéhez fűződik, tudományos vezetője pedig Romsics Ignác akadémikus professzor.

 

Az országos koordinációt a Partium Alapítvány látja el, Hargita megyében vendégül látja a Székelyföldi Akadémia, a Hargita Megyei Kulturális Központtal közös szervezésben. Az idei előadássorozat a centenárium évében az elmúlt száz évre fókuszál.

 

Áttekinti a magyar közösségben azt a száz évet, amit egy új helyzetben immár, négy év kivételével egy másik ország kisebbségeként élt meg.

 

A tíz előadásból álló sorozat idei meghívottjai többségében erdélyi magyar történészekből áll. Olyan, nagyrészt fiatal kutatók, akik doktori tanulmányaikat, egyetemi oktatói munkásságukat, kutatóintézeti programjaikat is e témának szentelték, és így e terület kiváló ismerőivé váltak.

 

Az év folyamán havonta hallhatunk egy-egy kiváló előadást, év végére pedig kiadvány formájában is megjelennek a szövegek. Érdemes eljönni, az érdeklődőket szerettel várjuk! Az események időpontjáról és helyszínéről itt a honlapon, a facebook közösségi oldalon, vagy a sajtóból lehet értesülni.

 

Székedi Ferenc gondolatait idézzük az eseményorozatról:
„Szacsvay Imréről a tágabb értelemben vett Erdély nyugati felében még tudnak valamit, a Székelyföldön kevésbé. 1848-ban, bihari országgyűlési képviselőként, ő szövegezte meg a függetlenségi nyilatkozatot és másokkal együtt alá is írta. 1849-ben ezért Budapesten felakasztották. Nagyváradon ott áll úgyszintén hányatott életű szobra, Margó Ede alkotása, ezzel a felirattal: "Csak egy tollvonás volt a bűne." Emlékére alapította a Bihar megyei RMDSZ akkori ügyvezető elnöke, Szabó Ödön a Szacsvay Akadémiát, amolyan népfőiskola jellegű tudományos műhelyt, amely az idén immár nyolcadszor nyitja meg kapuit a Körösparton és előadásai, újdonságként, számos más erdélyi városba is eljutnak. Az előadókat Romsics Ignácz történész professzor, akadémikus kéri fel, akinek már a neve is szavatolja a szigorúan tudományos forrásokra alapozódó szemléletet, legyen bármiről is szó a magyar történelemben."

 

Idén összesen hat megyeszékhely (Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Marosvásárhely, Kolozsvár, Szatmárnémeti és Várad) láthatja vendégül az előadókat.

 

Az idei eseménysorozat témái és előzetes időpontjai Hargita megyében:

 

1.
január 29, hétfő, 17.00 óra:
1918-1920: Az impériumváltás stációi (Fodor János egyetemi tanársegéd, Babes-Bolyai Egyetem, Kolozsvár)

 

2.
február 19, hétfő, 17.00 óra:
Az erdélyi magyarság a két világháború között (Bárdi Nándor tudományos főmunkatárs, osztályvezető, MTA Kisebbségkutató Intézet)

 

3.
március 12, hétfő, 17.00 óra:
A II. bécsi döntés és a „kis magyar világ" A II. bécsi döntés és a „kis magyar világ" (Sárándi Tamás, a Maros Megyei Múzeum múzeológusa és Oláh Sándor csíkszeredai társadalomkutató)

 

4. április 16, hétfő, 17.00:
A dél-erdélyi magyarság, 1940-1944 (L. Balogh Béni, főlevéltáros, osztályvezető, MNLOL, Budapest)

 

5. május 21, hétfő, 17.00:
Az autonómia igézete és a párizsi békeszerződés (Romsics Ignác, egyetemei tanár, EKE, Eger)

 

6. június 18, hétfő, 17.00:
A társadalmi átalakítás és átalakulás kezdetei az 1950-es években (Gagyi József egyetemi tanár, Sapientia, Csíkszereda)

 

7. szeptember 17, hétfő, 17.00:
1956 hatása és következményei Erdélyben (Stefano Bottoni, tudományos főmunkatárs, MTA BTK Történettudományi Intézet)

 

Figyelem!

A szeptember 17.-ei dátumról elmarad az előadás és egy későbbi dátumon fog sorra kerülni, az előadóval folytatott egyeztetések alapján.

 

8. október 15, hétfő, 17.00:
A Ceausescu-rendszer magyarságpolitikája (Novák Csaba Zoltán történész, RMDSZ szenátora, Marosvásárhely)

 

9. november 12, hétfő, 17.00:
Temesvártól Marosvásárhelyig. Az 1989-1990-es rendszerváltás (Nagy Mihály Zoltán főlevéltáros, Nagyvárad)

 

10. december 10, hétfő, 17.00:
Társadalmi és politikai változások 1990 óta (Kiss Tamás szociológus, Nemzeti Kisebbségkutató Intézet, Kolozsvár)

 

 

 


[<< Vissza]