Főoldal     Hírek, újdonságok     Székelyföldi Akadémia     Eseménynaptár     Média     Fórum     Hasznos linkek     Elérhetőségek         hu
 Munkaasztal

BejelentkezésAz erdélyi magyarság a két világháború között

[2018-02-20 11:40]

Az erdélyi magyarság a két világháború között

Bárdi Nándor, a Magyar Tudományos Akadémia Kisebbségkutató Intézetének tudományos főmunkatársa tartott előadást "Az erdélyi magyarság a két világháború között" címmel 2018. február 19-én 17 órai kezdettel, Hargita Megye Tanácsának márványtermében.


Bárdi Nándor, a Magyar Tudományos Akadémia Kisebbségkutató Intézetének tudományos főmunkatársa tartott előadást Az erdélyi magyarság a két világháború között címmel 2018. február 19-én 17 órakor Hargita Megye Tanácsának Márványtermében.


A rendezvény a Szacsvay Akadémia "Az erdélyi magyarság 100 éve" címet viselő előadókörútjának második része, amelyet 2018-ban a Székelyföldi Akadémia valamint a Hargita Megyei Kulturális Központ lát vendégül Hargita megyében.


Az előadás az erdélyi magyarság, mint politikai közösség létrejöttéről és a Nagy-Romániához való viszonyáról szólt. Az utóbbi évtizedek kutatásai alapján az értelmezési keretek bemutatására törekszik. Három kérdést vizsgál:

1) A kisebbségi elitek hogy próbálták az érdekeiket képviselni és integrálódni a Románia politikai rendszerében? Az erre vonatkozó gyakorlatok, modellek működése.

2) Hogyan változott a magyarság helyzete Románia társadalmi rétegződésén belül?
Mindezen jelenségekben a többségi nemzetet képviselőállam hogyan, milyen technikákkal avatkozott be?

3) A kisebbségi magyar közösségek kulturális és politikai értelemben, milyen sajátos önkép építéssel váltak (politikai) közösségé? Az előadás a mellett érvel, hogy a „népszolgálat", mint elvárt habitus és a „kisebbségi magyar társadalom" elfogadottá válása meghatározta a magyar nemzetépítésből kiszakított regionális társadalmi csoportok belő integrációját.

Továbbra is szeretettel várjuk a következő előadásokra mindazokat, akik érdeklődnek a magyar történelem iránt, és ezt most egy másfajta megközelítésben szeretnék megismerni.
Az események időpontjáról és helyszínéről értesülhetnek itt a honlapon, a facebook közösségi oldalon vagy a sajtóból is.

 "Az erdélyi magyarság 100 éve" előadókörút részletesebb leírása itt olvasható:

http://szekelyfoldiakademia.ro/hu/nd/380/a-szekelyfoldi-akademia-vendege-2018-ban-a-szacsvay-akademia.html

 


[<< Vissza]