Főoldal     Hírek, újdonságok     Székelyföldi Akadémia     Eseménynaptár     Média     Fórum     Hasznos linkek     Elérhetőségek         hu
 Munkaasztal

BejelentkezésHasznos tippek a csíkszentimrei szülőknek a Székelyföldi Akadémián

[2018-05-16 11:45]

Hasznos tippek a csíkszentimrei szülőknek a Székelyföldi Akadémián

A csíkszentimrei Mesevár Napköziotthon adott helyet május 16-án a Székelyföldi Akadémia rendezvényének. Hargita Megye Tanácsa és Csíkszentimre község önkormányzata által közösen szervezett esemény kapcsolódik a megyei tanács egészséges életmódot és táplálkozást népszerűsítő kampányához, amelybe így a csíkszentimrei lakosok is bekapcsolódhattak.

A rendezvényre szülők, édesanyák és pedagógusok érkeztek. Kencse Előd polgármester köszöntötte a résztvevőket, aki kiemelte, hogy mennyire fontos az állandó tanulás szülőként, valamint mekkora felelősség gyerekeket nevelni, hiszen belőlük is anyák és apák lesznek. A polgármester megköszönte a szakemberek részvételét és előadását.


Kádár Enikő pszichológus és Szász Hunor dietetikus nyíltan és őszintén beszéltek a mai gyerekek lelki, testi és táplálkozási problémáiról. Gyereklélektanról a szülőknek, a gyereknevelés rejtelmeiről címmel Kádár Enikő pszichológus tartott érdekes, nyitott és közvetlen hangvételű előadást. Nemcsak elméleti témákat boncolgatott, hanem konkrét kérdésekre, felvetésekre is válaszolt.


A résztvevők nagy érdeklődéssel hallgatták a jó ötleteket, tanácsokat. Kádár Enikő elmondta: a család egy olyan közeg, amely a gyerek személyiségének fejlődéséhez, a biztonságérzéséhez ad támpontot. Ha a gyerek ilyen közegben nevelkedik, akkor a személyisége stabil lesz. Meg kell próbálnunk beszélgetni a gyerekeinkkel, bátorítani arra, hogy merjenek őszinték lenni, merjék elmondani, ha valami bántja őket, mert az elfojtott, ki nem mondott dolgok okozzák a legtöbb gondot. A pszichológus a kamaszkorra is kitért. Elmondta, hogy ez egy természetes állapot, a lelki és testi változások, az útkeresés időszaka, tele érzelmi feszültségekkel. Ebben az útkeresésben védelmet jelenthet természetesen a bizalmas kapcsolat a szülőkkel, az együtt töltött, minőségi idő, a közös programok.


Kádár Enikő kitért a táplálkozás lelki okaira is az előadásában. Tartalmas, őszinte és érdekes beszélgetés követte az előadását. Minden szülőnek hallania kellett volna a sok hasznos információt, amelyet eljutatott az előadó a hallgatósághoz.


Ezt követően Szász Hunor dietetikus elmondta, hogy miért fontos a szervezetnek az evés helyett megtanítani a gyereket a TÁPLÁLKOZÁSRA.


Mennyire fontos, hogy minőségi ételek, főtt ételek kerüljenek a kisgyerekek asztalára, nem pedig gyors és puffasztott ételek. Az orvos felhívta a figyelmet, hogy a „parizer" és szalámi fogyasztása gyerekeknél milyen elváltozásokat okoz a szervezetben és mennyire káros hatása van hosszú távon. Olyan mintha minden nap egy kis kanál mérget adnánk a gyereknek.


Kiemelte, hogy a halhús fogyasztása nagyon fontos lenne. Különösen a pisztráng fogyasztását ajánlotta, amely olyan tápanyagokkat tartalmaz a szív és érrendszer védelme érdekében, amilyeneket más forrásból nem kaphatunk meg. A dietetikus kihangsúlyozta, hogy az olcsó cápaharcsáról (Pangasius) tudni kell, hogy sok helyen található ázsiai származású hal, amelyet több halfaj keresztezésével a szennyezett környezet tisztítására hoztak létre és tele van toxinokkal, hiszen mikroorganizmusokkal, baktériumokkal, halmaradványokkal táplálkozik, ezért fogyasztása nem ajánlott.


A gyerekeknek a friss, ellenőrzött gazdaságból származó édesvízi hal vagy a megbízhatóan kezelt mélyhűtött hal ajánlott. Fontos odafigyelni a rendszeres étkezésre, az étkezés mennyiségére, a folyadékfogyasztásra és bevezetni a gyerekek étrendjébe a zöldség és gyümölcs fogyasztást, valamint a különböző magvak fogyasztása is ajánlott.
A feltett kérdések megválaszolása után a dietetikus szakember felajánlotta, hogy a jövőben szívesen tartana főzős előadást is, gyerekeknek. Csíkszentimrére hamarosan visszavárják a Székelyföldi Akadémiát.

 


[<< Vissza]