Főoldal     Hírek, újdonságok     Székelyföldi Akadémia     Eseménynaptár     Média     Fórum     Hasznos linkek     Elérhetőségek         hu
 Munkaasztal

BejelentkezésSzékelyföldi Akadémia Csíkszentsimonban

[2018-04-27 12:02]

Székelyföldi Akadémia Csíkszentsimonban

Április 26.-án a csíkszentsimoni Községháza látta vendégül a Székelyföldi Akadémiát. Ezúttal ismét a gyermekek és a kamaszok lelkivilága volt a téma, az egymást jól kiegészítő előadó-páros, Forró-Erős Gyöngyi és Kádár Enikő pszichológusok előadásában.

A rendezvényen Kozma István polgármester köszöntötte a résztvevőket. Gyermeklélektanról szülőknek - a gyermeknevelés rejtelmei című előadásában Kádár Enikő pszichológus hangsúlyozta, hogy a család olyan közeg lehet a gyermek számára, ahol megélheti a biztonság érzését, és ez rendkívül erős támpontot ad a személyiségfejlődéshez, hiszen az egyén személyisége akkor stabil, ha a külső világ bármilyen változására, a belső világa ugyanaz marad.
Mi változott a család szempontjából pozitívan a mai világban? A szülők elérhetőbbek, a gyermekekkel szabadon csinálnak együtt különböző dolgokat, több mindent engednek kipróbálni, a közös főzéseknek, mosogatásoknak, kertészkedéseknek rendkívül pozitív a hozadéka, mondta a pszichológus.


Szenvedélyes tizenéves címmel tartotta meg előadását Forró-Erős Gyöngyi pszichológus, mentálhigiénés szakember.
- A kamaszkor természetes állapot, de krízisperiódus, ahol könnyen elcsúszhat a tizenéves. A testi-lelki változások, az útkeresés időszaka, tele érzelmi feszūltségekkel, amit feloldani kézenfekvő megoldásnak tűnhet a különböző törvényes vagy törvénytelen drogok fogyasztása. Védelmet jelenthet természetesen a bizalmi kapcsolat a szülőkkel, az együtt töltött, minőségi idő, a közös programok, elfoglaltságok, feladatok. Az a kamasz, akinek „dolga van", értelmes, örömet, megelégedettséget adó elfoglaltságai, céljai, álmai vannak, nem lesz szenvedélybeteg - fogalmazott a szakember.

 

 


[<< Vissza]