Főoldal     Hírek, újdonságok     Székelyföldi Akadémia     Eseménynaptár     Média     Fórum     Hasznos linkek     Elérhetőségek         hu
 Munkaasztal

BejelentkezésGombák és természetvédelem a csíkrákosi Székelyföldi Akadémián

[2018-07-10 11:59]

Gombák és természetvédelem a csíkrákosi Székelyföldi Akadémián

Július 6.-án a csíkrákosi kultúrotthonban került sor a Székelyföldi Akadémiára, ahol Császár Attila polgármester köszöntötte a résztvevőket.

Dr. Zsigmond Győző etnomikológus, a sepsiszentgyörgyi László Kálmán Gombászegyesület elnöke Erdők-mezők ehető gombái - a népi gombaismerettől a szaktudásig címmel tartott előadást, amelyben a gomba és mitológia, népköltészet, népművészet, valamint a különféle gombával kapcsolatos ismeretek, hiedelmek, mondások, a gombáknak tulajdonított különböző gyógyhatások kerültek terítékre, hiszen a gombák már régóta fontos szerepet játszanak az ember életében, táplálkozásában: az első gombát bemutató ábrázolás egy az i.e. 1450 körüli időből származó egyiptomi királysír falfestményén található.


Az előadó röviden bemutatta a Csíkrákos környékén gyűjthető ehető gombákat, mint például a vargányát, csiperkét, őzlábgombát, keserű- és galambgombát, az óriáspöfeteget, de a legveszélyesebb mérgező gombákat, például a gyilkos galócát is, de volt néhány példány bemutatóban az aznap gyűjtött, igazi ínyencségnek számító császárgalócából is.


A gombák világa rendkívül gazdag, az ehhez fűződő ismereteket nehéz röviden összefoglalni, ezért a gombász-téma folytatására idén a megye több településén is sor fog kerülni a Székelyföldi Akadémia keretében: a sorozat az ehető-mérgező hasonló gombapárokkal, a gomba gasztronómiai vonatkozásaival, az ehető, vidékünkön nyáron és ősszel előforduló gombák témájával folytatódik majd. Az előadásokról az érdeklődők itt a honlapon vagy a program facebook oldalán (https://www.facebook.com/szekelyfoldi.akademia/) tájékozódhatnak.


Demeter László és Domokos Péter előadása Csíkrákos környékének természeti értékeit mutatta be. Csíkrákos különlegesen gazdag táji környezetben fekszik, Felcsík és Középcsík találkozási pontjánál, a Kőd hegyvonulat és a Bogát-hegy között kialakult szorosban. A folyó- és állóvizektől a nedves rétekig, száraz domboldalakig, erdőkig, magashegyi lápokig természetes élőhelyek és fajok tárháza figyelhető meg itt. Olyan növények fordulnak elő, mint turbánliliom, bablevelű varjúháj, kockás liliom, füstös lizinka, kornistárnics, széleslevelű gyékény, tőzegeper, zsombéksás, kígyógyökerű keserűfű, agárkosbor, enyves szegfű stb., de különböző húsevő növények is, mint például a lápi hízóka vagy a rence és az állatvilág is rendkívül változatos: gólyák, haris, menyhal, pisztráng, hód, sárgahasú unka él itt, hogy csak néhányat említsünk közülük.


Az előadás kitért a Bogát oldalában sorakozó cserefákra, kocsányos tölgyekre, amelyek a Csíki-medence egykori tölgyeseinek túlélő tanúi, a Csere és Kőd oldalában fellelhető nagyméretű cserevirág (henye boroszlán) populációra, a Sósrét láprétjeinek jellegzetes növény és állatfajaira, a Bogát mögötti sok ezer éves kis tavak, lápok élővilágára, valamint a Rákosi Sáté - Szökő láp értékeire.


A polgármester megköszönte a felkészült előadók átadott ismereteit, valamint a résztvevők jelenlétét és hangsúlyozta, habár a fent leírt gazdag táji környezet Csíkrákos és Csíkmadaras adminisztrálásába is tartozik, a két önkormányzat között nincsenek viták ezen a téren, mindkét részről fontosnak tartják a területek természeti értékeit és azok megvédését.

 

 


[<< Vissza]